Swot Jojo

Sample essay topic, essay writing: Swot Jojo - 2433 words

Provinciale Hogeschool LimburgElfde Liniestraat 263500 HASSELTSWOT - ANALYSEonze ervaring..de waarborg voor uw veiligheid! Ruth GeebelenG. Peeters Evelien HaijenAcademiejaar 2003-2012 2MARD InhoudstafelInleiding 1 Geschiedenis 2 Organigram 3 Missie 5 Waarom dit bedrijf 5Externe analyse 6 Consumentenanalyse 6 Concurrentenanalyse 7 Sectoranalyse 14 Omgevingsanalyse 17Interne analyse 20 Prestatieanalyse 20 Determinanten van strategische opties 21 Portfolioanalyse 21Doelstellingen 26Strategie"en 27Conclusies en raadgevingen 29BijlagenInleidingJojo Elektronica is een bedrijf gelegen op het industrieterrein te Opglabbeek. Het is een BVBA, gespecialiseerd in automatisering, beveiliging en telefonie en bestaat dit jaar precies 15 jaar. De twee zaakvoerders, Jo en Raf Janssen, werken samen met hun 12 personeelsleden aan een trage maar stabiele groei van hun bedrijf, waarbij service, ervaring en kwaliteit centraal staan. De naam Jojo slaat terug op een vroegere hobby van de zaakvoerder. In zijn jonge jaren debuteerde Jo als dj Jojo. Hij deed ook aan verhuur van licht - en geluidsinstallaties voor toneelgroepen.

Zijn twee hobby's, namelijk dj en elektricien, groeiden stilaan naar elkaar toe en zo ontstond Jojo Elektronica. Veel mensen vinden Jojo een speelse naam voor een bedrijf maar anderzijds is het een naam die gemakkelijk onthouden wordt en had de naam Jojo reeds een zekere bekendheid door Jo's vorige activiteiten. Beveiliging is al meer dan 15 jaar de hoofdactiviteit bij Jojo. De zorg voor een perfecte afwerking, 24/24u service en een omnium garantie zijn daarbij altijd de belangrijkste troeven geweest. Dat geldt evenzeer voor de toegangsautomatisering. Denk maar aan het brede kwaliteitsgamma van poort - en hekopeners, slagbomen, afstandsbedieningen, toegangscontrolesystemen en automatische schuif- en draaideuren. Het aspect 'veiligheid' zien ze bij Jojo in de breedste zin van het woord. Zo is camerabewaking de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel in hun activiteiten. Reeds meer dan 10 jaar volgen ze de snelle evoluties in de wereld van de telecommunicatie op de voet

Ook hier speelt Jojo Elektronica een pioniersrol, dankzij de feeling en de motivatie van eigen medewerkers. GeschiedenisIn 1984 werd Jojo Elektronica officieel als eenmanszaak opgericht. In dat jaar plaatsten ze ook hun eerste alarminstallatie. Door de jaren heen evolueerde Jojo van bijberoep tot hoofdactiviteit: een groei die vooral gebaseerd was op de service die ze aanboden, zowel bij het herstellen van huishoudapparatuur en de verkoop en herstelling van hifi-installaties als het plaatsen van beveiligingssystemen. Met de omvorming van Jojo Elektronica tot BVBA in 1989 werd de groei gestructureerd. Eerlijk zakendoen en een grote dosis doorzettingsvermogen waren en zijn nog steeds de succesingredi"enten. Vanaf dat ogenblik legden ze zich ook steeds meer toe op beveiliging en werden ze echte specialisten inzake poort - en hekopeners, maar de grootste sprong voorwaarts kwam er in 1994.

Toen verhuisden ze immers naar hun huidige locatie in Opglabbeek. Steeds vaker ontdekte het bedrijfsleven Jojo Elektronica als bevoorrechte partner. De afgelopen jaren kenmerkten zich dan ook door een sterke stijging in omzet en personeel, met telefonie en telecommunicatie als de voornaamste groeipolen. vroeger e vestiging huidige vestigingToen Jo en Raf 16 jaar geleden op hun vorige locatie met hun bedrijfje aanvingen zag hun assortiment er wel wat anders uit. Het reikte van autoalarmen, hifi - en muziekinstallaties tot stofzuigsystemen voor nieuwbouw. Toen ze 10 jaar geleden in hun nieuwe vestiging begonnen hebben ze ervoor gekozen om hun assortiment in te krimpen.

Uiteindelijk bleven er 3 hoofdpijlers over, namelijk telefonie, beveiliging en automatisering. Sindsdien volgen ze de snelle evoluties van de telecommunicatie in de wereld op de voet en camerabewaking is de laatste jaren ook uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel in de activiteiten. OrganigramAan de basis van het bedrijf staan Jo en Raf Janssen. Beide broers krijgen de steun van een select team, bestaande uit 12 gespecialiseerde medewerkers. Een relatief klein bedrijf als dit heeft uiteraard een zeer open en vlakke structuur, waar iedereen bereikbaar is voor de klant! Jo heeft van telefonie en telecommunicatie zijn actieterrein gemaakt. Daarnaast legt hij zich ook toe op het administratieve gedeelte. Raf houdt zich vooral bezig met het leveren en plaatsen van alarm - en camerasystemen, aangezien hij over een goede feeling voor het praktische beschikt en een scherp oog heeft voor afwerking. MissieJojo Elektronica is een bedrijf dat voor jong en oud een goede kwaliteit, service, afwerking en garantie biedt op gebied van automatisering, beveiliging en telefonie. Dit doen ze via gemotiveerd personeel dat over de nodige knowhow en ervaring beschikt. Waarom dit bedrijf? Wij hebben dit bedrijf gekozen aangezien het in onze ogen een "interessant" bedrijf is.

Jo en Raf zijn 15 jaar geleden zonder medewerkers en met relatief weinig kennis begonnen en zijn ondertussen uitgegroeid tot een succesvol bedrijf met 12 personeelsleden dat zeker niet moet onderdoen voor haar concurrenten. De twee zaakvoerders hebben enkele jaren geleden een bijkomende cursus management gevolgd en wij wilden wel eens weten of er aan hun beleid nog wat bij te schaven valt! Externe analyseConsumentenanalyseKlantenJojo is actief in alle segmenten, zowel bedrijven als particulieren zijn hun doelgroep. Het beveiligen van woningen beperkt zich vandaag niet alleen tot dure villa's. De laatste jaren zijn alarminstallaties verbeterd in kwaliteit en fors gedaald in prijs zodat ze binnen ieders budget vallen. Om een goede service te kunnen garanderen beperkt het werkgebied zich tot +/-50 km rondom Opglabbeek. Uitzonderlijk worden echter opdrachten aanvaard tot de regio Brussel en AntwerpenDe grootste klanten zijn de bedrijven. Dit betekent dat ongeveer 40% van de bedrijven die hun producten bij Jojo kopen, zorgen voor 60% van de omzet. KlantenmotivatiesOm een idee te hebben van de belangrijkste klantenmotivaties hebben we op eigen initiatief een kleine enqu^ete afgenomen bij 200 klanten.

Uit deze enqu^ete kwamen volgende gegevens: Tevreden Minder tevreden/OntevredenService x Prijs xKwaliteit x Onthaal x Aanbod x Ligging x Parking x Inrichting toonzaal x Personeel x Openingsuren xGarantie, service en kwaliteit zijn de 3 belangrijkste motieven waarom het cli"enteel bij Jojo koopt en niet bij de concurrentie. Prijs scoort het laagst, maar dat Jojo Elektronica niet de goedkoopste is wisten we al. Onvoldane behoeftenDe zaakvoerders vinden het belangrijk dat priv'e en zaken zoveel mogelijk gescheiden blijven en willen dat er genoeg tijd overblijft voor hun gezin. Daarom sluiten ze tijdens het weekend en op maandag de deuren. Dit speelt in hun nadeel aangezien veel consumenten enkel in het weekend vrij hebben en het grootste deel van hun concurrenten wel open zijn op zaterdag en maandag. ConcurrentieanalyseIdentificeren van de concurrenten DIRECTE CONCURRENTENo Telefonieo ikki Essec (Beringen-Paal)Essec is 14 jaar geleden opgericht en de activiteiten van Essec N. V.

Zijn opgesplitst in 2 aparte vennootschappen: 1. Essec Telecom SystemsDeze vennootschap biedt totaaloplossingen aan in de industri"ele en welzijnssector. Voor beide sectoren beschikt Essec over een uitgebreid gamma telecomsystemen. Het gamma bestaat uit telefooncentrales, Voice Processing systemen, radiocommunicatie, draadloze centrales, Voice over IP, personenzoek - en personenbeveiligingssystemen. Speciaal voor de welzijnssector beschikt Essec over pati"entoproepsystemen (draadloos of bekabeld), signalisatiesystemen en muziekdistributiesystemen. Deze systemen kunnen alleenstaand geplaatst worden of ge"integreerd worden met eigen of reeds bestaande systemen.2.

Essec Telecom Center Deze vennootschap biedt semi-professionele telecomsystemen aan zoals GSM's, draadloze toestellen, automatische beantwoorders, faxapparatuur, GPS-toestellen, PDA's, enz. Daarenboven beschikt Essec over een aparte verhuurdienst van telecommateriaal voor organisaties en evenementen. Tijdens het boekjaar eindigend op 31/12/2001 boekte Essec een omzet van 7 595 926 euro. Belgacom (Genk)Belgacom Genk is een 'Belgacom Partner'. Binnen deze gemeenschap streeft men naar dezelfde gemeenschappelijke doelstellingen, namelijk: o de eindklant 'one-stop shopping'-oplossingen aanbieden van uitstekende kwaliteit. o nieuwe businesskansen ontwikkelen. o inkomsten genereren door sneller tussen te komen op de markt. Om optimaal tegemoet te komen aan de behoeften van haar partners en haar klanten, concentreert Belgacom zich op 2 klantensegmenten:Het segment Consumer and Business Solutions division (CBS) legt het accent op de behoeften van priv'e-klanten en kleine en middelgrote ondernemingen via distributiecontracten, een netwerk van Partners die gespecialiseerd zijn in telecommunicatie en een sectoriele benadering. Het segment corporate Enterprise Solutions Division (ESD) richt zich tot grote bedrijven die cruciale behoeften hebben op het gebied van telefonie en datatransmissie. Belgacom geeft geen financi"ele informatie vrij. ikki BKM (Hasselt)BKM is een gespecialiseerd aanbieder en consultant van Voice & Data Networks en Office Automation. Ze bieden allles wat een bedrijf nodig heeft op gebied van telecommunicatie, databeheer en kantoorautomatisering via het one-stop-shop principe in heel Belgi"e.

BKM heeft vestigingen in Limburg, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Luik en heeft een klantenaantal van meer dan 10 000 klanten. Tijdens het boekjaar van 2002 boekte BKM een omzet van 4 230 427 euro. Verdere financi"ele info is niet vrijgegeven. Philips (Hasselt)Tot voor enkele jaren behoorde Philips Hasselt ook tot Jojo's concurrenten maar inmiddels heeft Philips haar filiaal in Hasselt gesloten. Denatra (Zingem) Op gebied van telefonie zit men met ongeveer 5 `a 6 grote spelers binnen Limburg. Hier moet er vrij hard geconcurreerd worden aangezien de consument veel meer gaat vergelijken op gebied van prijs, service, ..o automatisering en beveiliging Studio Lenaerts (Meeuwen)Studio Lenaerts is een klein bedrijfje, gespecialiseerd in diefstalbeveiliging, dat 17 jaar geleden de deuren opende. Hun werkterrein situeert zich vooral in Oost - en West-Vlaanderen. 5 jaar geleden haalden ze een grote order binnen, waar ze nu nog altijd fulltime mee bezig zijn. Dat is ook de reden waarom ze geen publiciteit maken, ze kunnen geen nieuwe orders binnenhalen. Op gebied van telecommunicatie bestaat hun assortiment uit telefooncentrales, car phones, semafoons, voice communication, telepoints, pay phones, minitels, telefax en pagers. Op gebied van beveiliging bestaat hun assortiment uit diefstalbeveiliging, bejaardenbeveiliging, personenbeveiliging en brandbeveiliging.

Financi"ele info General alarm (Genk)General Alarm is een familiebedrijf met al zijn voordelen zoals gepersonaliseerde service, op maat gemaakte oplossingen, een 24-uren service en meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van inbraakbeveiligingen. Ze zijn erkend door het Ministerie van Binnenlandse zaken en door alle verzekeringen (BVVO). Ze zijn ook lid van de AIA, een vereniging die de beste Alarm Installateurs verenigd. Hun mensen zijn gespecialiseerd in het plaatsen van installaties in bestaande huizen. Het productgamma van General Alarm bestaat uit: Inbraakbeveiliging  Camerabewaking  Automatisering van poorten en hekken Brandbeveiligingen Kluizen Financi"ele info Luco-alarm NV (Helchteren)Luco Alarm is opgericht in 1986 en uitgegroeid tot een gedreven onderneming die vanuit Midden-Limburg nadrukkelijk actief is op het gebied van beveiliging. Het bedrijf is gespecialiseerd in het adviseren, leveren, implementeren en onderhouden van elektronische en mechanische beveiligingssystemen.

Tot hun cli"enteel behoren kerken, banken, politiekantoren, kleine en grote bedrijven zowel bedrijfshallen als burelen, KMO's handelaars, particulieren.. Hun directe service en hun betrouwbaarheid behoren tot hun belangrijkste troeven om de klant een permanente bereikbaarheid aan te bieden. Sinds 1990 bezitten ze alle goedkeuringen voor iedere verzekeringsmaatschappij, voor Binnenlandse Zaken en dergelijke instanties. Binnen het productgamma van Luco Alarm weten we volgende productlijnen van elkaar te onderscheiden: inbraakalarm camerabewaking brandalarm telefonie videofonie/parlofonie automatisering sloten kluizen/safes inbraak - en brandwerende deurenFinanci"ele info Binnen Limburg zijn er ongeveer 40-50 bedrijven gespecialiseerd in automatisering en beveiliging. Hier zit men dus met meer concurrenten maar ligt het niet zo gevoelig aangezien men meer in vertrouwen werkt en eerder familie en vrienden om raad gaat vragen vooraleer men een keuze maakt. Binnen deze sector draait het meestal om een positieve mond-aan-mondreclame. INDIRECTE CONCURRENTEN SlotenmakersDit zijn firma's die speciale sloten op ramen en deuren plaatsen tegen inbraak. Bewakingsfirma'sVeel bedrijven huren bewakingsfirma's in om hun terrein te bewaken. Fokker van waakhondenNog vrij veel mensen opteren voor een waakhond boven een alarminstallatie of andere beveiligingsmethode, vooral oudere mensen. Firma's die hekken en poorten plaatsen Mensen die hekken of poorten laten plaatsen om hun terrein af te bakenen gaan niet zo snel ook nog eens een alarminstallatie daarbovenop laten plaatsen.

Strategische groepeno Telefonie Essec Belgacom BKM Philips Denatrao Automatisering en beveiliging Studio Lenaerts General Alarm Luco-Alarm4 P'so Product: de producten zijn grotendeels gelijkaardig, de merken en de grootte van het assortiment kunnen wel verschillen. o Prijs: kleine prijsverschillen tussen gelijkaardige merken, prijsverschillen vari"eren tussen verschillende merken. o Plaats: winkels met verschillende oppervlakteo Promotie: op gebied van beveiliging en automatisering is er zelden sprake van prijsacties. Op gebied van telefonie worden er constant prijsacties gedaan, afhankelijk van het merk. Bedrijven die identiek dezelfde producten aanbieden doen meestal dezelfde acties. Deze acties verschillen van concurrenten die andere merken aanbieden. SectoranalyseGrootte van de sectorIn gans Belgi"e zijn er 353 bedrijven actief binnen de telecomsector, waarvan 15 binnen Limburg. Hier zijn de grote bedrijven, die nationaal werken, niet bij gerekend.

Op gebied van beveiliging zijn er 115 bedrijven actief in heel Belgi"e, waarvan een 40-tal binnen Limburg. Groeiritme van de sectorHet assortiment van Jojo Elektronica bestaat uit 3 hoofdpijlers, namelijk telecom, beveiliging en automatisering. De telecomsector zit in volle groei, vooral door de opkomst van het Internet. Het Internet wordt steeds meer gebruikt, als informatiebron, als communicatiemiddel,.. Alles groeit naar internet toe. 1998/11 2000/07 2002/03 2012/01 Totaal verbindingen 207.277 1.869.016 1.491.113 1.892.330 Totaal priv'e 151.168 1.736.483 1.293.184 1.566.075 Gratis 1.394.766 644.896 496.794 Betalend 151.168 341.717 648.288 1.069.281 - geen breedband 151.168 287.741 192.941 88.525 - breedband (kabel, ADSL) 53.976 455.347 980.756 Totaal bedrijven 56.109 132.533 197.929 326.255 Netwerken 3.804 14.956 32.632 40.698 - PSTN - en ISDN-verbindingen 2.721 9.969 9.625 5.274 - gehuurde lijnen 1.083 2.750 3.602 3.131 - breedband (kabel, ADSL) 2.237 19.405 32.293 Individuele aansluitingen 52.305 117.577 165.297 285.557 - geen breedband 58.715 28.162 - breedband (kabel, ADSL) 106.582 257.395 De gsm heeft de voorbije tien jaar een sterke groei gekend en krijgt steeds meer mogelijkheden en geheugen.

De vaste toestellen kennen hierdoor een achteruitgang. Ook op gebied van beveiliging bevinden we ons in een groeiende markt. Binnen deze sector zijn er geen echte technische ontwikkelingen meer maar aangezien de kwaliteit van beveiligingssystemen op punt staat ondertussen en de prijzen fors gedaald zijn kunnen er nu meer mensen zich een beveiligingsinstallatie veroorloven. Hier volgt een grafiek betreffende de belangrijkheid van een alarm voor de gemiddelde Belg. bron: Vlaamse Confederatie van de bouwSectortrendsIn de toekomst zullen bedrijven binnen de beveiligings - en automatiseringssector over een kwaliteitslabel moeten beschikken om verder mee te kunnen. Sectorstructuur volgens Michael F. Portero Dreiging van potenti"ele toetredersDe meeste beginnende bedrijven hebben het moeilijk om tot deze sector toe te treden omdat de opstartkosten hoog zijn en het zeer moeilijk is om de allernieuwste technologie"en op gebied van telefonie, beveiliging en automatisatie te volgen. Zij hebben hier immers het budget niet voor. Ook is er veel concurrentie binnen de sector, wat de meeste bedrijven er dan ook van weerhoudt om tot deze sector toe te treden. o KopersmarktZeker op gebied van telefonie koopt de klant vaak bij de goedkoopste aanbieder aangezien de producten gelijkaardig zijn.

Bij beveiliging, automatisering en ook bij het kiezen van een internetoperator gaat men ook rekening houden met andere factoren zoals kwaliteit, garantie, naambekendheid, ..o LeveranciersmarktDoor goed communiceren en snel betalen kunnen de bedrijven soms profiteren van kortingen bij hun leveranciers. KostenstructuurDe grootste variabele kost is personeel. Zelfs aan de netheid van de bedrijfsvoertuigen wordt belang gehecht, en ook voor zulke taken is personeel nodig. Jo en Raf zien hun personeel als grote drijfkracht achter hun bedrijf en zijn dan ook van mening dat hun medewerkers moeten beloond worden voor hun inzet. o Economies of scaleAlleen bij draadloze telefoons kan er geprofiteerd worden van hoeveelheids- kortingen. Alle telefonie wordt bij 1 enkele leverancier aangekocht. Dit is misschien wel een risico, maar aangezien Jojo op die manier een grote klant wordt, kunnen ze soms wel van speciale aanbiedingen profiteren.

Toen ze voordien bij meerdere leveranciers aankochten was dit niet het geval. o Exper...

Research paper and essay writing, free essay topics, sample works Swot Jojo
Please do not pass this sample essay as your own, otherwise you will be accused of plagiarism. Our writers can write any custom essay for you!
Like this post? Please share to your friends:
Mann Erudite – Essays on Literary Works